PRAHA STOVĚŽATÁ A DVACET PĚT SKAUTŮ Z OPAŘAN & JISTEBNICE

Mnoho lidí si představuje skauta jako tvora žijícího v přírodě. Tyto lidské intuice jsme se však snažili touto víkendovkou vyvrátit pod záměrem poznání měst a krás České republiky. Celá akce začala v pátek v 17:00, kdy chlapecké oddíly z Opařan a Jistebnice vyrazili do hlavního města – Prahy. Po příjezdu na Hlavní nádraží jsme nasedli na tramvaj a vydali se směr Žižkov do Olšanské ulice. Nastává čas odpočinku, fyzických a psychických příprav na druhý (ještě nevědomky, že tak náročný) den formou promítání filmu Cesta do pravěku.
 
„Budííček…“ po obvyklých denních rituálech naše cesty vedly do Národního technického muzea, kde jsme si prohlédli mnoho zajímavých expozic věnující se technice nejen naší republiky. Po tomto zážitku započala naše daleká cesta po památkách. Přes Letnou, kde jsme si samozřejmě museli vyzkoušet každé zdejší dětské hřiště, jsme se dostali až na Pražský hrad. Tady jsme shlédli katedrálu svatého Víta a zazvonili na zvonek kanceláře prezidenta republiky (doslova), který bohužel z důvodu návštěvy Ukrajiny nebyl doma. Naše stezka za poznáním krás „stověžatého města“ dále vedla kolem Rudolfina, Prašné brány přes Staroměstské náměstí, kde jsme si koupili trdelník a zastihli jsme i staroměstský Orloj. Přišli na řadu sázky. Sázky o to, že kluci uvidí 100 miliónů. Samozřejmě vyhráli vedoucí, kteří nás dovedli do České Národní Banky. Celý objekt byl přísně střežen a museli jsme podstoupit vstupní kontrolu, díky které jsme se dostali do tamního trezoru. Zde byla ukrytá druhá největší mince na světě v hodnotě 100 milionů korun (nominální hodnota cca 170 miliónů). Mohli jsme si také potěžkat zlatou cihlu (17,4 miliónů) a dozvěděli jsme se vše o penězích. Po 2,5 hodinách prohlídky a 15 kilometrů cesty jsme po krátkém rozchodu jeli zpět na základnu. Celý den jsme završili opékáním buřtů a lezení po horolezecké zdi.
 
V neděli nás čekala už jen krátká hra u klubovny a velký úklid. Po vynikajícím obědě šéf-kuchařského dua Štěpán & Papoušek jsme se všichni opět vrátili zpět domů. I když jsme měli velmi nabytý program, zbývá nám v Praze mnoho míst, kam bychom se ještě chtěli podívat. Nicméně naše cesty budou pokračovat dál a uvidíme do jakého velkoměsta se podíváme za rok.