Padesátka Třináctka

Kdosi nazval letošní rok 2018 „osmičkovým.“ A je to tak. Jak dokazuje pohled do historie, je osmička pro naší zemi, zdá se, osudovým číslem. Jeden z osmičkových roků byl zásadní i pro naši opařanskou Třináctku. Psal se rok 1968, když čtyři nadšení lidé, dva muži činu Tip a Meloun a jejich ženy, založili 13. oddíl vodních skautů v Opařanech. A tak jsme letos v září slavili 50. narozeniny naší Třináctky.

Oslavy jsme zahájili vzpomínkou na naše otce zakladatele a bratra Kvočnu na místním hřbitově a poté slavnostním nástupem u klubovny. Přivítali jsme mezi sebou některé z bývalých členů Třináctky, přátele, přišli také rodiče s dětmi a paní starostka. Mezi milými hosty nechyběl náš krajský kapitán Šotek s rodinkou, bratr Kohn, který nám přivezl srdečnou zdravici bratra Cedníka  a také sestry a bratři Sepekovští.

Odpoledne bylo plné zábavy nejen pro děti – kovářská dílna, sítotisk a jiné rukodělné aktivity. Na louce u Kášovky se děti mohly vyřádit při pohybových hrách. V neustálém obležení byla oblíbená „hamakárna.“ V rámci hry o historii Třináctky bylo možné se projít po Opařanech a objevovat všechny naše klubovny (a že jich nebylo málo). Vzpomínalo se na výstavě naší 50ti leté historie a ve stínu starých dubů na hrázi rybníka Kášovky na výstavě fotografií. Podrobnou historii Třináctky za celé půl století krásně mapuje brožura Padesátka Třináctky, kterou bylo možno zakoupit. Nechyběly květiny a narozeninové dorty a také skvělé jídlo a pití. Úžasnou atmosféru umocnilo krásné počasí, které bylo jako vždy samozřejmě objednané předem.

Po večerním nástupu jsme slavnostně a společně zasadili výroční strom, krásný liliovník tulipánokvětý, který odteď bude žít a poroste spolu s námi, tak jako stále žije a roste naše Třináctka. Když se slunce, které nás celý den pěkně zahřívalo, začalo klonit k západu, zapálili jsme oheň a v jeho kruhu zpívali naše tradiční písničky a bylo nám spolu dobře až do pozdních nočních hodin. Byl to krásný den!  Díky všem!